E ușor să judeci când n-ai nimic de spus!

E ușor să judeci când n-ai nimic de spus!

Chiar dacă am petrece un an întreg dând atenție la ceea ce cred ceilalți despre noi, tot n-am ajunge nicăieri. Este greșit sau este ok să ne pese atât de mult de părerea celorlalți?

Oare chiar atât de mult contează like-urile pe care le primim pe Facebook? Ne pasă cu adevărat comentariile tuturor? Cred că dorința de a primi atenție, de a fi plăcut de cei din jur o avem încă de când suntem copii, vrem să ieșim în evidență, să fim apreciați că știm să facem un anumit lucru sau că suntem talentați. Odată ce creștem, învățăm să separăm gândurile și emoțiile, dar majoritatea continuă să aștepte un fel de validare socială din partea celor din jur. Asta poate afecta stima de sine, modul în care ne comportăm cu ceilalți, fericirea noastră. Stima de sine a persoanelor este și strâns legată de părerea celorlalți despre ei. Cele mai mari așteptări le avem în general de la ceilalți, să ne placă, să ne țină partea, să fie de acord cu ceea ce noi facem sau spunem.

Oamenii ne judecă, dar ne judecă din prisma lor, a experiențelor pe care ei le-au avut cu alte persoane. De exemplu, o persoană te poate judeca pe baza unei experiențe din trecut, cu altă persoană care ar putea avea același prenume cu al tău, sau îi amintește de tine. Dacă ești judecat la modul pozitiv, apreciat pentru ceva ce ai făcut, automat ești pus într-o lumină bună, potrivită. În schimb, dacă ai greșit într-o situație, poți fi judecat aspru de cei din jur, iar asta poate influența și formarea părerii unor alte persoane despre tine, care încă nu te cunosc atât de bine. Practic, nu ne putem forma o părere despre cineva decât dacă ajungem să cunoaștem persoana respectivă, dar oamenii țin totuși cont de părerea altora și de multe ori ajungem  să ne dăm seama că persoana respectivă nu este în realitate așa cum am crezut.

Stima de sine a fiecăruia dintre noi poate să ajungă să dispară încet încet, dacă facem lucrurile doar de dragul de a place celorlalți, doar să fim apreciați, dar pentru lucruri care nu ne reprezintă. Chiar atât de puțină încredere să avem în propriile forțe și în propria persoană încât să așteptăm indicații de la ceilalți pentru a face un anumit lucru? Fă ceea ce te reprezintă, nu ai nevoie de acceptul altora pentru a face ceea ce îți dorești. Tu contezi!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.