Ne gândim prea mult la noi și prea puțin la ceilalți ?

Dezvață-te să respecți fațada, până ce n-ai văzut interiorul.”

Tudor Arghezi

În general, preocuparea noastră principală este propria siguranță. Vrem totul pentru noi, să ne fie nouă bine indiferent de cum le merge altora. Nu încercăm în niciun moment să ne punem în locul celorlalți, să vedem lucrurile din prisma lor, din punctul lor de vedere. Sau ne pasă prea mult sau deloc. Nicicum nu-i bine, cel puțin nu pentru toți. Trecem zi de zi pe lângă tot felul de persoane, le judecăm, le comentăm, inevitabil. Dar nu stăm nicio clipă în loc să ne gândim la acele persoane, nu le dăm șanse, că arată prea nu știu cum sau se comportă în vreun fel… acele persoane sunt speciale, cu siguranță. Doar că nu le putem vedea cu adevărat atâta timp cât pentru noi contează doar propria persoană.

Suntem egoiști adesea, oferim prea puțin, poate cu un interes anume sau uneori oferim chiar din suflet. Suntem falși, de ce ne prefacem că ne pasă dacă nouă chiar nu ne pasă? Să încercăm să nu îi judecăm pe cei din jurul nostru, pentru că nu știm ce luptă poată în sufletul lor și cum sunt cu adevărat.

Câteodată avem neșansa de a ne afla într-un loc unde cunoaștem o persoană pentru prima dată și ne facem o imagine negativă dacă suntem de față la o discuție între persoana respectivă și unul dintre cunoscuții noștri. Cert este că nu ne putem forma o părere doar pentru că prietenul nostru îl face în fel și chip, în funcție de circumstanțe și interese. Încearcă să te gândești la omul acela, poate a avut motivele sale de a se exprima într-un anumit fel.

 Noi vrem să fim cei mai tari oriunde am merge, nimeni nu se compară cu noi, bineînțeles. Pentru că fiecare este unic. Suntem ași la interpretări, noi știm mai bine, nu poți să ne convingi că nu e așa dacă noi știm că e așa. Presupunerile noastre sunt de cele mai multe ori neadevărate, dar noi adorăm să creăm scenariul propriei noastre aventuri. Așa cum ne place nouă, așa cum visăm că este viața noastră de fapt. Ne însingurăm pentru că ne îndepărtăm de oameni, de prietenii noștri, suntem invidioși că ei pot și noi nu. Nu trebuie să fie așa, noi putem schimba aceste lucruri. Trebuie să lucrăm la atitudinea noastră față de ceilalți și față de evenimentele care se petrec.

 Fiecare are ceva special, tu ești într-un fel, ea în altul, fiecare are ceva de oferit. Să nu fim invidioși pe ceilalți, nu e deloc sănătos. Să prețuim ceea ce avem, să fim mulțuiți de cum suntem și unde am ajuns, iar dacă nu suntem, atunci ne punem pe treabă ca să putem ajunge acolo unde ne dorim. Să ne gândim și la cei din jurul nostru, nu suntem doar noi în univers, să fim buni și să-i respectăm pe ceilalți oameni oricum ar fi ei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.