Prea multe de făcut in prea puțin timp ?

De câte ori nu am auzit expresia: nu am timp sa pot sa fac tot ce imi doresc!? Avem tot timpul senzatia ca minutele si orele trec mult prea repede si nu ne ajung pentru a duce la indeplinire tot ce ne dorim. Acum ceva timp în urmă, se credea că Internetul ne va ajuta să petrecem mai puțin timp lucrând și că vom avea mai mult timp pentru noi și pentru alte lucruri care contează cu adevărat. Ei bine, am ajuns să trăim contrariul. Chiar dacă salvăm din timp cu ajutorul programelor, restul ni-l petrecem în mare parte tot pe Internet, căutând la nesfârșit mesajele, mailul, Facebookul sau alte aplicații. În ciuda beneficiilor, tot ajungem să ne simțim obosiți și să simțim că nu facem nimic.

Nu toate lucrurile contează, ci doar acelea cărora le acordăm atenție.  Nu le poți face pe toate, oricât ai încerca. Dar ceva ce poți să faci, este să îți prioritizezi nevoile și dorințele tale. Gândește-te puțin : cum îți petreci timpul, ce faci toată ziua ? De câte ori intri pe chat sau Instagram ? Sau ceva mai simplu : când ai sunat ultima dată pe cineva drag să îi spui cât de dor ți-a fost să-l auzi ? Timpul ți-l împarți așa cum dorești , dar gândește-te dacă tu chiar ai nevoie de toate lucrurile pe care ți le dorești sa le faci. Concluzia la care este foarte posibil să ajungi este aceea că petreci mult prea mult timp făcând lucruri inutile, de care te poți lipsi. Poți începe să recuperezi din timpul pierdut, dacă elimini câteva aplicații care te atrag ore/zi. Spune NU. E mai ușor de zis, și poate greu de făcut, însă vei învăța să aloci din timpul tău altor activități.

Ce se întâmplă cu toate lucrurile pe care îți dorești să le faci, dar n-ai timp de ele ? Aveai azi o listă plină de notes și știai clar că trebuie să duci la îndeplinire, dar de data asta timpul n-a ținut cu tine. Ai vrut și tu să faci prea multe lucruri și ai ajuns să nu faci de fapt niciunul bine? Lasă și pe mâine ceea ce nu reușești să faci azi. Sau împarte-le în așa fel încât să fie gata la timp, fără să resimți o oboseală care te ține 3 zile doar pentru ești încăpățânat. Învață să alegi pentru tine, nu îi lăsa pe ceilalți să aleagă în locul tău.

Odată ce ți-ai stabilit prioritățile și ai eliminat tot ce era în plus, vei vedea altfel viața, o să găsești și alte activități în care să te implici. Cu cât ești mai ocupat, cu atât te simți mai obosit. Alegerea îți aparține.

  • Ia o pauză dacă simți. Diferența se va vedea în atitudinea ta.
  • Stresul pe care îl simți te copleșește din cauza modului în care vezi lucrurile.
  • Dacă acorzi prea multă atenție lucrurilor neimportante, vei pierde și mai mult timp.
  • Fă ceva pentru tine. Pentru ceilalți faci și ai făcut destule. Azi e rândul tău.
  • Scopul tău nu are termen limită. Poți ajunge unde îți dorești, pas cu pas.
  • Zâmbește ! Viața ta e frumoasă. Dă-i puțină culoare !

Timpul de care dispunem în fiecare zi este elastic. Pasiunile pe care le încercăm îl dilată. Acelea pe care le inspirăm îl îngustează și obișnuința îl umple.

     Marcel Proust

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.