Vreau un bilet la trenul ‟NU‟

Nu contează ce fac alții, contează ce faci TU.

M-am săturat, de azi înainte nu pot să mai accept unele lucruri. Tocmai de aceea, aleg să spun nu, un NU mai reformulat, poate într-o frază. De ce? Pentru că spunând prea mult DA, ceilalți ajung să creadă că nu mai știi să spui și NU când e cazul. Oamenii tind să răspundă din prima într-un mod generos, vor să te ajute, tu le ceri, iar ei de bunăvoie acceptă. Dar ce fac eu atunci când îmi dau seama că accept prea mult și primesc nimic?? Ei bine, încep să mă reprofilez, încep să spun lucrurilor pe nume, să explic alegerile mele, într-un mod cât se poate de frumos și de respectuos. Zi de zi ne ciocnim de tot felul de situații. Eu  poate nu sunt disponibilă tot timpul, abia mi-l împart în toate părțile, merg dintr-o parte în alta, vreau să-i mulțumesc pe toți. Dar nu pot, ce păcat! Nu am cum să-i mulțumesc pe toți. Trebuie să fiu eu mulțumită în primul rând de mine, de cum reușesc să-mi îndeplinesc sarcinile.

Am ajuns la concluzia că trebuie să le împart cumva, în două categorii: persoane și lucruri importante pentru mine și cea de-a doua, persoane și lucruri mai puțin importante pentru mine. Acum câteva zile am descoperit un lucru mare, că pot foarte ușor să-mi stabilesc prioritățile și să-mi golesc mintea de toate acele gânduri negative care mă învăluie într-o mare de valuri. Iar eu îmi doresc să te ajut și pe tine, de aceea îți spun cum merge treaba. Îți iei o agendă sau un notebook și un pix sau orice dorești tu, și te deconectezi de la tot ce este în jurul tău și începi să notezi toate acele gânduri care nu-ți dau pace, toate lucrurile la care te gândești și nu poți nicicum să le scoți din căpșorul tău. Le notezi fain frumos, apoi trasezi o linie peste cele care nu contează atât de mult pentru tine, le sortezi într-un cuvânt. Apoi, te uiți atent la cele care au mai rămas. Gândește-te bine care sunt cele mai importante pentru tine și bifează-ți prioritățile din toată lista care a mai rămas. Eu am încercat asta, și chiar m-a ajutat, mi-am stabilit prioritățile, am ales ceea ce contează cu adevărat și am trecut la treabă. Oricând te simți încărcat/ă, alege această cale pentru a te degaja de toate grijile, sau pentru a le vedea dintr-un punct mai îndepărtat. Nu mă crede, încearcă și tu!

Acest tren, intitulat sugestiv- trenul NU, este cel în care am ales să achiziționez și eu un bilet. Și nu pentru că nu aș face multe lucruri ca să fiu de folos și ca să ajut, dar unele momente sunt doar ale mele, aleg să fie doar ale mele. Fac asta pentru mine. Dacă o persoană îmi propune ceva, spre exemplu, am nevoie de timp pentru a lua o decizie, dacă mă implic sau nu. Primul gând este să accept, desigur, că sună bine. Dar, de acum înainte prefer să spun un sincer: îți mulțumesc că te-ai gândit la mine, o să mă gândesc la asta. Între timp, voi decide dacă pot sau nu să fac parte din acel proiect. Este ca și cum aș avea o grădină, pe care  o împart în mai multe categorii, într-o parte am plantat crini, care reprezintă proiectele mele, familia mea, toate acele lucruri în care investesc timpul meu și tot ce am de dăruit, dar mai am și un colțișor rezervat buruienilor, unde tot apar fel și fel de lucruri mai puțin importante pentru mine. Doar eu pot să decid care sunt lucrurile importante pentru mine. La fel și tu. Împarte atent timpul pe care îl ai, acordă atenția cuvenită familiei tale și lucrurilor care fac o diferență în viața ta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.