Ce e mai rău: să pierzi sau să nu încerci?

Frica asta de eșec! De atâtea ori am avut de pierdut din cauza ei. Acum, privind la întâmplările din urmă, îmi dau seama că am avut nenumărate șanse să arăt ce știu și ce pot, de unele am profitat, dar altele au trecut pe lângă mine. De ce aveam această frică? Poate era mai degrabă o frică de ce vor spune ceilalți, de cum se va interpreta ceea ce spun sau ce fac, însă asta contează atât de puțin acum! De ce să pierd timp gândindu-mă la ce ar spune ceilalți oameni despre mine sau despre acțiunile mele? Ei oricum interpretează doar din punctul lor de vedere și în funcție de ceea ce știu sau au trăit de-a lungul timpului.

Dacă îi spui unei persoane că vrei să faci ceva anume, ai tu un plan, crezi în ceea ce construiești, probabil îți va spune că nu vei reuși, că n-are rost să încerci. Dar îți va spune acest lucru pentru că ea/el nu ar avea curajul să facă ce faci tu, nu are încredere în sine, se dă batut/ă înainte de a începe. Tu încearcă oricum! Dacă tu crezi din toată inima ta și muncești pentru ceea ce îți dorești, vei reuși în tot ce faci!

Mereu găsești răspunsul dacă pui întrebarea potrivită

Nu-mi place să risc, dar atunci când am riscat și am crezut în mine, de fiecare dată am câștigat. Accept atunci când pierd, nu pot câștiga întruna :). Când eram prin clasa a patra, mă supăram foc dacă pierdeam la șah, trebuia neapărat să câștig. Atât de mult am jucat cu tatăl meu, până când într-o zi în sfârșit am reușit să câștig și eu prima mea tură după câteva zeci. Cum am reușit? Am fost calmă, am avut răbdare, am învățat cum să mut piesele în așa fel încât să reușesc să câștig. După asta, mi-am dat seama că dacă îmi doresc neapărat ceva, trebuie să lupt, trebuie să am răbdare și încredere în mine. Ulterior, au apărut și rezultate în acest domeniu.

Atunci când pierd, am grijă să-mi învăț lecția. E mai simplu să învățăm din greșelile altora, dar parcă tot mai bine învățăm pe pielea noastră. Oricât ni s-ar spune că nu e bine ceva, sau că n-ar trebui să facem așa, nu ne lăsăm până nu ne convingem. De unde atâta încăpățânare? Nu știu.. Dar nu strică puțină încăpățânare. Ne ține în priză puțin. Ne face să ne dorim mai mult, să știm mai mult. 🙂

Câteva gânduri:

  • Mai bine încerci și câștigi sau poate pierzi, decât să nu încerci deloc și să nu afli niciodată cum ar fi fost dacă..
  • De multe ori, facem lucruri care nu ne plac, mai mult decât cele care ne plac. Oare de ce?
  • Dacă ai putea schimba ceva, orice, ce ai alege să schimbi?
  • Ce te interesează mai mult, să faci bine unele lucruri sau să faci lucrurile cele bune?
  • Ce te oprește din a face ceea ce îți dorești?
  • Încearcă! Ce ai de pierdut?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.