Capcana comparației

Încă de la prima oară când ne plângem la masă că felia de desert a fratelui e mai mare, ne uităm în stânga și în dreapta și ne comparăm în orice cu cei din jur. Câtedată ne simțim cei mai tari- ce am eu e mai bun, mai frumos, mai deosebit. Acest joc al comparațiilor nu are câștigător. Am putea lua orice subiect și să începem să facem comparații și să tot vorbim, dar nu va ieși nimeni învingător. Mereu se vor găsi lucruri care să fie spuse înapoi, lucruri de care să ne legăm și să devenim răutăcioși.

Poate câteodată nu comparăm, dar tot simțim gelozie și invidie și uite așa își fac locșor în noi sentimente care nu ne fac bine. Adică, un exemplu așa scurt, sufrageria ta arăta chiar bine până să o vezi a lu’ vecinu’. Chiar dacă a ta e făcută de doi ani și e exact ce ți-ai dorit, azi ai văzut una care te-a dat peste cap și te-a făcut să-ți dorești altceva. Așa ușor te face ceva să nu mai fii sigur pe ceea ce îți dorești? Nu te lăsa influențat/ă de ceva ce-ți fură ochii. În nicio circumstanță. Așa ca și sfat.

Eu am pățit să vină o fată la mine la o petrecere, aveam vreo 17 ani.. și s-a uitat la mine și m-a întrebat: da tu nu știi să folosești rimel? Ai fi mai frumoasă cu rimel. Pe moment, cine știe ce i-aș fi zis, dar am ales să-i spun doar că nu e treaba ei. Deci ce o deranja pe ea în toată petrecerea era că eu nu îmi dădusem cu rimel. N-avea ea de unde să știe că eu aveam o alergie și nu eram dată cu absolut nimic pe față. Asta nu m-a oprit să merg sau să mă bucur pentru prietena mea care își serba ziua de naștere. Interesant cum ceva atât de banal poate deranja o persoană. Dacă nu faci ce fac ceilalți însemnă că ești pe dinafară? Nu. Ba chiar mai mult de atât, ești mai originală și poți fii tu însăți.

Poate comparația te ajută, tu ești mai șmecher/ă de data asta, dar poți cădea în capcana aroganței și a mândriei. Bineînțeles că ea ar putea pierde din greutate dacă ar face exerciții așa cum faci tu. Dar tu nu știi toate detaliile, doar comentezi.

Cea mai urâtă parte a comparației este bucuria pntru nenorocul altuia. Poate te-ai bucurat că cineva nu mai e cu o persoană de care ție îți place sau un coleg a ieșit din cursa pentru o promovare și ați rămas doar doi?

Ai făcut vreodată ceva doar să fii în rând cu lumea? Ai fost în stare să-i alegi pe ei gândind că ce vor crede dacă tu nu faci așa sau nu ai ce au ei? Sper că nu.

Ce-ar fi să lăsăm comparațiile deoparte și să ne vedem de treabă, fiecare cu ale lui. Nimeni nu are de câștigat de pe urma comparațiilor cu ceilalți, poate doar putină ură, invidie, aroganță și gelozie. Și nu avem nevoie de asta. Îți doresc bucurie, pace, lumină în viața ta și multe bucurii mărunte.

Decide astăzi pentru tine și renunță la comparații.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.