Oare câte măști purtăm într-o zi?

Oare câte măști purtăm într-o zi?

   Vai de fața dintre măști! – Aforism

Nicio mască nu poate fi purtată prea mult timp, de aceea le schimbăm între ele, în funcție de persoane și împrejurări. Începând din momentul în care ne trezim dimineața, ne și punem una dintre ele pe față. Câteodata nu ne mai regăsim, nu știm cu cine putem purta adevărata noastră față, cui arătăm că suntem și slabi, că suferim, că avem problemele noastre. Dar purtând atâtea măști, putem ajunge și noi să nu mai facem diferențele, să ne obișnuim să purtăm aceste măști pentru a ne proteja de răutate, interpretări, certuri și probleme. Ne e teamă să ne arătăm slăbiciunile. Și totuși unele persoane ne cunosc atât de bine încât orice mască am purta, știu ce simțim de fapt.

Adevărul este că fiecare dintre noi poartă măști, mai multe sau mai puține. În prezența unora trebuie să părem fericiți, dacă ne întâlnim cu cineva pe stradă dar nu suntem tocmai în cea mai bună dispoziție încercăm totuși să schițăm un zâmbet, dacă suntem nevoiți să petrecem câteva ore în prezența unor persoane nu tocmai cunoscute, din nou recurgem la măști. N-am vrea să fim văzuți ca niște oameni ursuzi, neinteresanți. Alteori, nu vrem să dăm satisfacție unora, nu putem să îi lăsăm să vadă cum ne simțim de fapt, că nu e totul ok, și mai luăm o mască. Și uite așa, ajungem să schimbăm măștile între ele. Vrem să părem puternici întotdeauna, bine-dispuși, sociabili. E oare greșit?

Nu putem să fim ceea ce nu suntem cu adevărat, degeaba încercăm să preluăm anumite trăsături de la alte persoane. Vrând să pari altfel decât ești, riști să dai în absurd, pentru că mai devreme sau mai târziu, când cortina va cădea pe nepregătite, iar tu ai uitat să îți pui masca…., vei fi văzut așa cum ești cu adevărat. În acel moment vei realiza că tu te minți pe tine, tu vrei să pari ceva ce nu ești, nu te reprezintă. Și să știi că nu e prea târziu să renunți la asta. Prețuiește-te pe tine și fii tu! Nimeni în lumea asta nu e ca tine, de ce ți-ai dori să fii altcineva? 🙂 Alege cu grijă măștile, să nu fie departe de adevărata versiune. Tu să rămâi la fel 🙂

“Niciun om pe lumea asta nu poate purta prea mult timp o mască doar pentru sine și cu totul altă mască pentru cei mulți, fără ca la urmă să ajungă să se întrebe care din ele e adevărată.”

Nathaniel Howthorne

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.